Budownictwo i architektura : Rezydencja w Filothei / Gem Architects

Kostas Vergas Architekci: Gem Architects Lokalizacja: Filothei, Ateny, Grecja Zespół projektowy: Gounaropoulou Despina, Emmanouilidou Vicky, Bazos Petros Budowa: Gemarcon Konstrukcje Konstrukcja strunowa: Bazos Yannis Architektura krajobrazu: Architektura krajobrazu Greenways Fotografie: Kostas Vergas + 24 Budynek to trzy objętość opowieści wyrzeźbiono, ukazując zadaszone zewnętrzne tarasy.
Pozwala to na zwiększenie efektu cieni na budynku, będącego podstawowym elementem tradycyjnej Architektury Greckiej.
Narożne okna i inne otwory dodatkowo przyczyniają się do gry w bryłę i pustkę, światło i ciemność.
.
Kostas Vergas Ogólny efekt poprawiają materiały użyte w konstrukcji.
Czarny kamień lawowy intensyfikuje cienie we wgłębionych przestrzeniach.
Cienkie drewniane żaluzje tworzą ciągły ruch / ewoluujący dialog światła i cienia.
Naturalny piasek z teksturą i kolorowymi stiukami wraz z drewnianą deską żeliwną generują subtelne zmarszczki nad powierzchnią budynku.
.
Kostas Vergas Co więcej, wszystko działa, aby stworzyć przyjazny dla bioklimatyzacji projekt.
Pomieszczenia tarasowe są strefami buforującymi od słońca i deszczu.
System otworów umożliwia naturalną wentylację krzyżową.
Drewniane żaluzje i pergole działają jako elementy zacieniające.
Wreszcie zasadzony ogród na dachu izoluje dom od gorąca i zimna.
.
Kostas Vergas Razem, przechwycony codzienny ruch światła, sezonowe kwitnienie i zanikanie flory, a także stopniowe starzenie się drewna, kamienia, betonu i metalu, sprawiają, że ten dom jest naczyniem do obserwowania upływu czasu.
.
Kostas Vergas.
[więcej w: elektryczne księgi wieczyste, grunty niespoiste, budowa domku drewnianego krok po kroku ]

Powiązane tematy z artykułem: budowa domku drewnianego krok po kroku elektryczne księgi wieczyste grunty niespoiste